Den viktiga triangeln

För att du ska få ut så mycket av din träning som möjligt finns det två andra saker som är lika viktiga - mat och återhämtning. Du behöver ha en balans mellan träning, mat och återhämtning för att uppnå de prestationer du vill. Det betyder att du inte kan träna hur mycket som helst i och med att du då minskar på återhämtningen och matintaget.

När någon av dessa tre punkter får eller tar mer plats än de två andra måste du se till att göra något åt saken. Om det inte är balans i triangeln finns risken att du tillslut kör slut på dig själv och bara mår sämre och sämre.

Image

Balansen

Det spelar ingen roll om det är träning, återhämtning eller mat som är i toppen av triangeln. Samma gäller när det handlar om de två nedersta punkterna i triangeln. Så länge det är en balans mellan dessa tre och de tre har lika mycket utrymme är det perfekt.

Det här betyder att om du ökar din träning, behöver du också öka ditt matintag och din återhämtning. Det går inte att bara öka på en eller två i ett långsiktigt perspektiv. Och du vill ju att din kropp ska hålla så länge som möjligt. Se då till att ha balans mellan dessa och lyssna på din kropp. Du behöver inte mäta exakt hur mycket du ska träna, vila eller äta för att det ska bli en balans. Känn efter och gör det som känns bra så kommer balansen ofta av sig självt.

Image